Med Marcus och Mian Lodalen

Med Marcus och Mian Lodalen

I en levande, rolig och hoppfull dialog synliggör och utmanar Marcus och Mian invanda mönster, förlegade tankebanor och manar till nya idéer och vägar att gå på. När orättvisor mellan könen presenteras är det uteslutande kvinnors underordning som är i fokus. Nästan aldrig hör vi om hur maktordningen också slår mot män.

I den här föreläsningen synliggörs mäns nitlott på patriarkatets bakgård – men också vinsterna med att gå emot strömmen.

Marcus berättar på ett gripande och öppenhjärtigt sätt hur han under sin barndom mobbades för att han vek av från normen, vilka effekter det fick på hans vuxenliv – men också om hur han rest sig och idag på ett konstruktivt sätt kunnat använda sig av sina erfarenheter.

I föreläsningen finns också humorn och gränstänjandet. Efter århundranden av missaktning gentemot lesbiska visar Mian med glimten i ögat på alla fördelar med att som kvinna leva med en annan kvinna. Och hon ställer den kaxiga, men relevanta frågan om gräset inte är grönare på andra sidan. I den här delen av föreläsningen kan även den modige heterosexuella mannen plocka en och annan godbit.

Trots sina olikheter blir här Marcus och Mians samhörighet slående; man, kvinna, homo, hetero spelar ingen större roll. I grunden är vi alla ganska lika och förtjänar samma respekt och rättvisa och det är den övertygelsen både Marcus och Mian har som fond för samtalet.

Föreläsningen vänder sig till företag, skolor, fackförbund, pridefestivaler och till alla andra som med humor vill vidga kunskapen om jämställdhet, feminism, stereotypa normer och hur vi kan bryta dem.
Mian Lodalen är autodidakten med vass penna och varmt hjärta som skrivit ett tjugotal romaner, barnböcker och faktaböcker. Hon har också medverkat i en rad uppmärksammade antologier och intervjuböcker. Hennes böcker har prisbelönats och översatts till andra språk.

Mian har en bakgrund som alltifrån lokalvårdare till glassbilsförsäljare och har flerårig erfarenhet som journalist och redaktör på bland annat Arbetaren och gaytidningen Reporter. Vid sidan av författandet arbetar Mian som föreläsare och skriver regelbundet krönikor i bland annat tidningen QX. Sedan 1980-talet har Mian varit djupt engagerad i feminism, hbtqi och djurrättsfrågor, vilket också återkommer som tema i flera av hennes verk.

Marcus Gustavsson och Mian Lodalen har samarbetat under många år kring föreläsningar och utbildningar. Deras olikheter skapar en häftig dynamik och tillsammans fångar de publiken som få andra radarpar.

Dela på sociala medier

Kontakta Marcus Gustavsson - Föreläsare för bokning

Fyll i formuläret nedan för att kontakta Marcus Gustavsson - Föreläsare gällande bokning. Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska.