Vad skapar arbetsglädje och trivsel på jobbet?
- föreläsning med Marcus Gustavsson

Arbetsglädje är ett allvarligt ämne. Känner vi inte arbetsglädje gör vi inte ett lika bra jobb. Och det kan leda till ohälsa. Detta är en föreläsning om hur man lyckas skapa trivsel på jobbet genom att ta verksamheten, varandra och sig själv på allvar.

Marcus Gustavsson har genom alla år som ledare och chef använt sig av en mängd teorier, metoder och verktyg för att försöka bidra till arbetsglädje. Och funderat på vilka förhållningssätt som ger mest framgång. Han berättar i sin föreläsning om vad som skapar mest arbetsglädje enligt forskningen. Och om hur man kan arbeta för att skapa en hög känsla av sammanhang bland kollegor och medarbetare.

Marcus pratar mycket om konsten att välja rätt inställning. Det är lättare sagt än gjort att välja rätt inställning till personer i ens närhet som tar massor av energi. Men det går att öva upp den förmågan. Och man kan ju faktiskt bara välja sin egen inställning, inte andras. På det sättet sparar man massor av energi som man kan lägga på andra saker än att bli irriterad och förbannad. Hur kan du bli bättre på att välja rätt inställning och därmed bidra till en ökad arbetsglädje, både för dig själv och dina kollegor?

Härskartekniker är något som de flesta av oss har blivit utsatta för. Och kanske även använt gentemot andra. De förekommer överallt, förgiftar arbetsmiljön, minskar motivationen och måste därmed motverkas. Marcus berättar om hur man kan motverka härskartekniker. Och även om det hur man blir bättre på att bekräfta varandra genom att använda bekräftartekniker.

Varför har många svårt att prata om det som inte fungerar? Enligt Marcus så är förmågan till saklig kritik avgörande för att en verksamhet ska utvecklas. Vad är det ni inte pratar om som ni borde prata om? Vilka är era svaga sidor? Och hur bryter ni tystnaden mot beteenden som är oacceptabla?

Vad skapar arbetsglädje och trivsel på jobbet?

Och så har Marcus mycket mer att säga om vad som skapar arbetsglädje. Han berättar om sina förebilder som inspirerat honom. Om favoritcitat som väglett honom genom livet. Och om ansvaret alla har att snälltolka varandra och ta makten över sitt eget bagage. Vet du hur mycket du påverkar andra genom det beteende som du väljer?

Innehållet beslutas i samråd med kunden men kan innehålla:

  • Vad skapar arbetsglädje enligt forskningen?
  • Varför är vi som vi är? Varför blir det som det blir?
  • Känsla av sammanhang
  • Konsten att välja rätt inställning
  • Härskartekniker och bekräftartekniker
  • Dumhetsbekämpning på jobbet

Beroende på den tidsomfattning som kunden önskar lägger Marcus gärna in kortare eller längre inslag av reflektion, eget arbete eller grupparbeten som alltid anpassade utifrån gruppens nuläge och efter kundens mål med uppdraget. Varianter av denna föreläsning har Marcus levererat i format från 30 minuter till 3 heldagar.

Dela på sociala medier

Kontakta Marcus Gustavsson - Boka föreläsning

Fyll i formuläret nedan för att kontakta Marcus Gustavsson - Föreläsare gällande bokning. Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska.

Fler föreläsningar med Marcus Gustavsson